buitenbankleeg

Therapeutische werkvormen

Ik bedoel hier vooral de integratieve werkvormen. Werkvormen die een meerwaarde bieden en/of aanvullend werken bij het psychotherapeutisch gesprek. Het zijn werkvormen die vooral de creativiteit aanspreken en ervaringsgericht zijn met als doel meer bewust te worden van hetgeen de therapie met jou doet. Het is een andere vorm van communicatie en interactie; een manier om de therapie niet enkel in je hoofd te onthouden maar dieper ook te voelen, te beleven… Je doet nieuwe ervaringen op die je niet zomaar vergeet.

bosbank_mono

Het gaat hier niet enkel over kunstzinnige, beeldende en creatieve activiteiten zoals schilderen of tekenen. StapVoets breidt uit met werkvormen die je misschien nog nooit in therapie gezien hebt. Ik denk aan bv. houtsnijden, tuinieren, werken met dieren, vuur maken, … en uiteraard het wandelen dat vaak zal voorkomen als werkvorm om tot therapie te komen. Vertoeven in de natuur leert ons zoveel meer over het leven en die waarde is onbetaalbaar.


wandelen2

Dé krachtige pijlers

Natuur: We maken er allemaal deel van uit en de natuur maakt deel uit van ons. Daarom dat het een belangrijke plaats krijgt in therapie.

Beweging: Letterlijk bewegen van het lichaam brengt ook beweging in ons brein; er wordt opgeruimd, verschoven, plaats gemaakt voor nieuwe dingen.

stammetje

houtsnijden-zw-gr

Creativiteit: Niet enkel beeldende werkvormen maar zeker ook het wandelen en handenarbeid brengen creativiteit naar boven.

Acceptatie: Door te accepteren wat nu is, stopt vaak het vechten en kan er terug beweging ontstaan.

Interactie: We geven samen vorm vanuit de interactie met onszelf, de anderen en onze omgeving.

 

Stapvoets